Bristande kontroll av blivande friskolors ekonomi

Skolverkets kontroll av de ekonomiska förutsättningarna hos de företag och enskilda personer som söker tillstånd att starta friskolor är bristfällig.
Skolverkets kontroll av de ekonomiska förutsättningarna hos de företag och enskilda personer som söker tillstånd att starta friskolor är bristfällig. Kritik mot ofullständig granskning Vi har tidigare berättat om kritik mot att skolverket i sin tillståndsgivning inte granskar friskolornas ekonomiska förutsättningar. När brister upptäcks väljer Skolverket att inte agera. Skulder och betalningsanmärkningar förbises I höst är det tänkt att 38 nya friskolor skall starta i Skåne. En av dem har fått godkännande av Skolverket trots att en av firmatecknarna i bolaget som står som huvudman för skolan har över en miljon kronor i skulder hos Kronofogden och att styrelseordföranden i samma bolag har 15 betalningsanmärkningar och även han skulder hos Kronofogden. Samma företag fått sin F-skattsedel återkallad och har aldrig lämnat in någon årsredovisning. - Det du säger nu låter ju anmärkningsvärt. Hade vi känt till de här uppgifterna hade vi förstås undersökt ytterligare och vägt med det i bedömningen. Det är ju självklart, säger Peter Bohman, undervisningsråd på Skolverket som godkänt den aktuella skolan. Det är lite underligt att ni inte har fått ut de här uppgifterna, vad beror det på? - Ja, det kan jag faktiskt inte svara på. Vi har ju tagit den gängse från Upplysningscentralen och där har inte det här som du refererar till nu framkommit, säger Peter Bohman. Offentliga uppgifter Anledningen till att Skolverket inte visste det här är att de valt en av Upplysningscentralens billigare tjänster som inte ger fullständig information. Alla uppgifterna vi har hittat är offentliga och kan tas fram hos Patent- och registrerings verket och hos Skatteverket med ett par telefonsamtal. Peter Bohman anser inte att Skolverket driva det här ärendet vidare. - Nu har ju skolan godkännande och de har ju inte kommit igång än. Om det framkommer anmärkningar så är det ju självklart att vi tittar på det. Ni tänker inte göra något annat åt det här fallet om det inte kommer upp en anmälan, då? - Inte som det ser ut just nu, säger Peter Bohman. Den aktuella friskolan har nu bytt huvudman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".