Stora besparingar väntar på sjukhuset i Lund

Universitetssjukhuset i Lund ska spara 48,3 miljoner kronor under året. Det slog distriktsnämnden för mellersta Skåne fast i går.
Sjukhusledningen har redan gjort en första skiss över hur besparingarna ska kunna genomföras. - De generella åtgärderna avser hela sjukhuset och det är vår målsättning att återgå till det genomsnittliga resursutnyttjandet för 2001, säger Leif Granath, sjukhuschef vid Universitetssjukhuset i Lund. 200 tjänster kan försvinna Det innebär i praktiken att uppemot 200 tjänster kan komma att försvinna från sjukhuset och alla anställningskategorier berörs. Sjukhusledningen har även lagt fram förslag till åtgärder på specifika avdelningar. Bland annat kan Hudklinikens öppettider komma att minskas från sju till fem dagar i veckan. Längre väntetider Leif Granath har förståelse för besparingskraven men ser också att det kommer att få konsekvenser för vården. - Vi hoppas ju att de här nedskärningarna skall innebära så lite påverkan på vården som det överhuvudtaget är möjligt men det är helt klart att det kan uppstå längre väntetider och en sämre tillgänglighet. Ännu större besparingar väntar Nu skall sjukhusledningen förhandla med facket och de olika avdelningarna. Tidigast under sommaren kan nedskärningarna komma att sättas in. Men sjukhuset väntas gå med ytterligare förlust förutom de 48 miljoner som nu skall sparas och ytterligare besparingar väntar i framtiden. - Det är jag helt övertygad om beroende på att inför 2004 i den flerårsplan som regionen har tagit kommer vi att tvingas till ytterligare, betydligt större besparingar än dem vi pratar om idag, säger Leif Granath.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".