Foto: Tomas Thorén/SR
MALMÖ

Kontokortbedrägerier för mångmiljonbelopp

40 miljoner om året bara i Malmö. Så mycket pengar kommer brottslingar över genom kontokortsbedrägerier, så kallad skimming. Trots att Malmöpolisen redan fått extra resurser vill den ha mer. Bakom skimmingen finns grov organiserad brottslighet.

I april i år fick bedrägeriroteln i Malmö mer personal för att ha en chans att kunna reda upp alla de bedrägerier med stulna kontokortsuppgifter.

Ungefär 500 kontokortsbedrägerier anmäls i Malmö varje månad.

– Vi behöver 30-40 utredare till för att få bukt med det här. Trots att vi fått mer resurser i våras, säger Harald Runge på bedrägeriroteln.

Varje månad anmäls ungefär 500 kontokortsbrott, så kallad skimming i Malmö. Den här typen av  brottslighet genererar stora pengar åt den organiserade brottsligheten i Malmö. 

Harald Runge berättar att det oftast är unga killar i 20-årsåldern som ertappas med falska kontokort när de ska köpa dyra varor som hemelektronik eller dyra kläder. Men det är inte de som är hjärnorna bakom brotten, menar Harald Runge. I bakgrunden finns grovt kriminella gäng som varje månad får intäkter i storleksordningen 3 miljoner kronor, och det bara i Malmö.  

– Jag räknar med att det här kommer att växa, och sprida sig ut över Sverige, säger Magnus Förnell är operativ chef i den speciella grupp hos polisen som ska jobba med kontokortsbrotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista