Hårt ekonomiskt sparpaket för Region Skåne

Nu är det panikbroms som gäller i Region Skåne för att inte ekonomin ska gå överstyr. Anställningsstopp, investeringsstopp och höjda taxor är några av åtgärderna som man planerar att vidta.
- Nu måste vi slå till alla bromsar, säger Uno Aldegren, socialdemokratisk ordförande i regionstyrelsen. - Broms för kostnadsutveckling och broms även för utbetalningar. Lånade pengar till drift Redan idag lånar den nya majoriteten i Region Skåne pengar till drift, något som man kommer att behöva göra även nästa år. - Det som är problematiskt med att låna pengar är om man i budgeten måste ange att man lånar till driften. Då hamnar vi i en besvärlig situation, för det får man inte lov att göra enligt kommunallagen, säger Uno Aldegren. Höjda patientavgifter Sjukvårdsdistrikten har fått stränga order om att spara, och sparar gör de. Men det räcker inte, enligt regionstyrelsen. Nu åker storsläggan fram, och senast den 19 maj ska distrikten rapportera till exempel hur mycket patientavgifterna ska höjas. Uno Aldegren vill idag inte säga något om hur stora höjningarna kan tänkas bli. - Det får för närvarande räcka med att signalera att det blir taxehöjningar. Vi kommer naturligtvis att jobba för att de ska bli rimliga, men de ska ge ekonomiskt resultat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".