ÅSTORP

Miljoner i vite för förorenade bullervallar

Miljödomstolen i Växjö dömer ut viten på sammanlagt två miljoner kronor mot företaget Svensk Jordförbättring som anlagt de förorenade bullervallarna i Åstorp. Det är samma viten som det nu konkursade företaget sedan tidigare fått förelagt av Åstorps kommun. 

Miljödomstolen slår fast att Svensk Jordförbättring ska betala vite på två miljoner kronor. Att företaget gått i konkurs förändrar ingenting. 

Redan i fjol beslöt bygg- och miljönämndens arbetsutskott om föreläggande mot Svensk Jordförbättring om inte företaget dels fraktade bort upplaget av natriumsulfat från fastigheten på norra industriområdet och dels inom tre månader redovisade hur mycket slam och natriumsulfat som förts till bullervallen i Västra Broby.  

Svensk Jordförbättring gjorde aldrig vad kommunen krävt av företaget. Istället överklagade företaget beslutet till länsstyrelsen som dock avslog överklagandet. 

I juni i år gick företaget i konkurs. Bygg- och miljönämnden vände sig till miljödomstolen i Växjö med ansökan om att domstolen skulle döma ut de båda vitena på vardera en miljon kronor. 

Miljödomstolen går helt på kommunens linje och anser varken att det finns några skäl att jämka vitena eller att konkursen är ett hinder för att döma ut vitena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista