MALMÖ

Skyddsombud vill ha kontantlösa bussar

Skyddsombudet på bussbolaget Veolia Transport i Malmö kräver nu i en anmälan att arbetsgivaren gör något för att öka säkerheten för busschaufförerna. Anledningen är ett rånförsök mot en busschaufför i helgen vid Lindängsplan i Malmö.

Det var vid ettiden natten till i söndags som två unga män maskerade med rånarhuvor hotade en busschaufför med kniv. Av någon anledning skrämdes männen på flykt utan att få med sig något byte.

I Stockholm går det inte längre att betala med kontanter i kollektivtrafiken och detsamma kommer gälla i Göteborg från och med måndag.

- De måste sluta med kontanter. Det är jättefarligt om man har mycket pengar på natten, säger busschauffören Mohamad Yazbeck.

Thomas Johansson som också är busschaufför berättar att han har så lite pengar som möjligt i kassan, för att folk inte ska se hur mycket det rör sig om.

Skyddsombudet Leif Ekberg har ett tydligt mål med sitt arbete:

- I det långa loppet så är målet att kontanterna ska bort från bussarna, säger han.

Facket hoppas att Arbetsmiljöverket i framtiden ska kräva att även Skånetrafiken slutar med kontanter på bussarna. Men först ska nu facket och Veolia Transport träffas för att diskutera anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista