Malmö

Polisen och socialen redo för festivalen

Inför starten av Malmöfestivalen har polis och socialarbetare ökat sin beredskap. Fickstölder och misshandelsfall brukar öka under festivalen och fler ungdomar behöver hjälp och stöd.

– Det här är en stor kommendering. Alla får hjälpa till från alla enheter, från trafikpolisen och kriminalsektionen, säger Andy Roberts, insatschef på Malmöpolisen.

I dag drar den 24:e Malmöfestivalen igång, Mitt i all glädje och festyra finns det också en baksida. Brottsligheten ökar, framför allt fickstölderna, misshandelsfallen, skadegörelsen och alkoholbrotten. Förra året fick polisen in 102 anmälningar om fickstölder under festivalen. Men Andy Roberts på Malmöpolisen tycker att man har en bra beredskap.

Även behovet av sociala insatser ökar, speciellt för unga. Malmö stad har under helgkvällarna på festivalen mellan 15 och 18 fält- och socialarbetare ute på stan. Gaby Wallström, som ansvarar för Socialarbetare för unga, berättar att antalet kontakter med ungdomar på grund av festivalen fördubblas i augusti jämfört med andra månader. Socialarbetarna hjälper till exempel ungdomar som druckit för mycket och även oroliga föräldrar, men den största insatsen är samtalen:

– I de allra flesta fall handlar det om samtal om livet, kärleken och ungdomssituationen i Malmö, skolfrågor och annat som man vill prata om, säger Gaby Wallström, enhetschef på sociala resursförvaltningen.  

Oroliga föräldrar som vill komma i kontakt med Socialarbetare för ungdomar under Malmöfestivalen kan ringa på telefon 070-600 35 36.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista