Kulturkoncernen uppmanas att skära ner

Kulturkoncernens styrelse i Malmö beslutade på onsdagen att Malmö opera och musikteater ska förbereda för nedskärningar. Men först vill teatern ha besked av kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Ilmar Reepalu säger nej till de extraanslag teatern behöver för att klara ekonomin nästa år. Partikamraten och ordföranden i kulturkoncernen Birgit Hansson beklagar att styrelsen tvingas förbereda för nedskärningar. - Jag tycker att det är smärtsamt samtidigt som jag då också kan se att vi inte är ensamma i den här kommunen om att få göra neddragningar och besparingar. Nedskärningarna kan innebära en halverad orkester och kanske att man måste sluta spela opera. Det är en så stor förändring att det krävs ett ägardirektiv som för att genomföra. Det är därför styrelsen vänder sig till fullmäktige. Mycket lite tyder på att det blir mer anslag. Men teaterns chef Stefan Sköld är optimistisk eftersom frågan lyfts till fullmäktige. - Jag tycker att det är viktigt att man får en ordentlig kulturpolitisk debatt om man vill ha en opera i Malmö och södra Sverige, för att sen fatta beslut med utgångspunkt ifrån den viljan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".