Skåne

Mindre orter riskerar att förlora uppkörningen

Vägverket har tröttnat på att en del uppkörningsorter för körkort inte har till exempel motorväg eller trafikljus, och menar att det gör uppkörningen lättare. Eslöv och Simrishamn är exempel på sådan orter som riskerar att förlora uppkörningen.

– Jag tycker att det låter tråkigt just för att det är ju inte alldeles lätt att köra upp i Simrishamn, säger Jeanette Persson på YA trafikskola i Simrishamn.

Det hela grundar sig i en tio år gammal utredning från Vägverket om vilka orter som är lämpliga för uppkörning, och stabschefen på Vägverkets förarenhet, René Sköld, vill nu att den ska göras om. Även Riksrevisionsverket har kritiserat att uppkörningsproven bedöms olika. I Skåne är det till exempel orter som Eslöv och Simrishamn som ligger i farozonen och som nu riskerar att strykas.

Och Jeanette Persson på YA Trafikskola har viss förståelse för kritiken, men har ändå en uppmaning till dem som kritiserar Simrishamns lämplighet.

– Jag kan förstå dem, men samtidigt så kom hit och prova på Simrishamn så får ni se att det faktiskt inte är så lätt att köra upp här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista