Skåne

Stora skillnader på villapriser

Priset på villor skiljer sig mycket beroende på var i Skåne man bor. Allra billigast är det att bo i Östra Göinge och Osby.

Skillnaderna i Skåne är enorma. I till exempel Östra Göinge, Osby och Perstorp ligger kvadratmeterpriset på någonstans mellan femtusen och åttatusen kronor. Och det är bara en tredjedel av priset jämfört med västra sidan av länet. Det visar färsk statistik från företaget Värderingsdata.

Allra dyraste kvadratmeterpriset finns i Helsingborg, Lund, Båstad, Malmö, Lomma och Vellinge. Det handlar om i snitt över 21 000 kronor kvadratmetern i de nära åttahundra villor som sålt där senaste året. Rekordet är Vellinge med nära 27 000 kronor per kvadratmeter.

Ändå har prisutvecklingen i flera av de billigare kommunerna pekat starkt uppåt, inte minst i Osby som ökat med 24 procent senaste året. Snittpriset på en villa där är 750 000 kronor, medan snittpriset på en villa i Vellinge är ungefär tre miljoner högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista