Skåne

Naturgödsel lönsam igen

De skånska bönderna använder alltmer stallgödsel. Det senaste året har priset på konstgödsel fördubblats. Det har ökat intresset för stallgödseln – som tidigare skänkts bort av bönderna.

Håkan Magnusson har precis påbörjat sådden av höstraps på fälten söder om Staffanstorp. Han är ordförande i Skånes och Blekinges grisproducenter och konstaterar att alla de stora gödselmedlen kväve, fosfor, kalium och andra viktiga ämnen som bor och mangan finns i den naturliga gödseln.

– Allt detta finns det ju en kladd av i stallgödsel. Det är ett fullgödselmedel.

–  När rapsen kommer upp här om ett par veckor då är det dags att tillföra gödsel. Då kommer jag att göra det med stallgödsel. Det är ju optimalt både för rapsen och miljön, säger Håkan Magnusson.

Tidvis har svenska grisbönder skänkt bort sin stallgödsel för att kunna bli av med den, men nu är läget annorlunda. När den konstgjorda gödseln blir allt dyrare, ökar värdet på stallgödsel. Trots att den både är mer komplicerad och dyrare att sprida så är den ett billigare och bättre alternativ. Om trenden med den dyrare handelsgödseln håller i sig kan fördelarna vara så stora att lantbrukare som idag bara är växtodlare också skaffar grisar – bara för gödseln.  

– Då kan det absolut vara ett alternativ för en större växtodling att titta på djurproduktion, konstaterar Håkan Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista