Sjukvård

Privatisering ska ge fler hörapparat

Detaljerna kring privatisering av hörselrehabiliteringen inom Region Skåne offentliggjordes på måndagen. De ska gälla från och med den förste oktober.

– Det är inte OK att 4 000 skåningar väntar på att få prova ut en hörapparat, säger folkpartisten Christer Sörliden, ordförande i Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

En skenande kö av personer som vill ha hörapparat, och sedan ytterligare 40 000 skåningar som ibland behöver service av de apparater de redan har, har skapat ett större behov än vad regionen kunnat klara av.

Nu kommer det att finnas audionommottagningar på 19 olika platser fördelat på 12 olika orter och kön räknar man med ska försvinna under nästa år.

Patienter under 20 år, hörselrehabilitering som kräver medicinsk läkarkompetens eller kräver insatser från fler yrkeskategorier samt patienter med svår tinnitus - kommer fortfarande att tas hand om av sjukvården.

Patientavgiften berörs inte, utan det är den ökade tillgängligheten som enligt Christer Sörliden, ska lösa köproblemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista