Bistrare tider för smugglarligor

Det stundar bistrare tider för smugglarligorna i Helsingborg och Helsingör. Den danska tull- och skattemyndigheten slog på torsdagen till i Helsingörs hamn och grep fem smugglare samt beslagtog fem skåpbilar lastade med 45 000 öl och stora mängder vin och sprit.
Vid denna storrazzia använde sig myndigheten av den danska näringslagen, vilket innebär att det som ligorna ägnar sig åt inte kallas smuggel utan olaglig handel. –Det är inte för egen konsumtion som de kör omkring med tonvis med öl i bilarna, säger den danska myndigheten. Det mesta av dryckerna har destination Sverige, men en hel del av varorna som köpts billigt i Tyskland säljs också till danskar från lager i garage och liknande i Helsingör. Dödshot Ligamedlemmarna är väl kända av danska myndigheter, men många danskar som sett trafiken och anmält den i flera år tycker att myndigheterna är flata och ingenting gör. De senaste veckorna har smuggelligorna varit dagligt förstasidesstoff i Helsingör, och när danska TV2 igår filmade smuggeltrafiken hotades fotografen och journalisten till livet av ligamedlemmarna. Även privatpersoner har hotats när de antecknat registreringsnumren på ligornas bilar. Parkeringsböter De stora täckta skåpbilarna har ofta svenska registreringsskyltar och blockerar dagligen parkeringsplatserna vid färjelägena i Helsingör. Detta har fått borgmästare Per Taersböll att reagera, och kommunen har kontaktat en svensk inkassobyrå för att försöka driva in parkeringsböter på minst en halv miljon kronor som ligorna har dragit på sig. Vid sporadiska tillslag har också polis och tull i Helsingborg de senaste månaderna kunnat sätta fast delar av smuggelligorna för att ha sålt alkoholvarorna till bland annat ungdomar. Nu tror sig emellertid den danska tull- och skattemyndigheten kunna tillämpa den danska näringslagen. Den ger inte fängelse, men höga böter samt beslagtagande av bilarna. Fler razzior är att vänta framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".