MALMÖ

Bilkörandet till skolor ökar

Lärarförbundet, Gröna bilister och Sjukgymnastförbundet har gjort gemensam sak för att få färre föräldrar att köra sina barn till skolan. Ökat körande leder till sämre miljö och sämre kondition för barnen.

– Det är viktigt att föregå med gott exempel och visa barnen att man inte behöver ta bilen alla korta sträckor, säger Jakob Lagercrantz är ordförande i Gröna Bilister.

Det är den försämrade hälsan bland barnen och den dåliga miljön kring skolan, som fått de tre parterna att reagera.

Men på Ängslättskolan i Bunkeflo har man sedan en tid tillbaka uppmärksammat problemet och skolan uppmanar nu föräldrarna att låta sina barn istället gå eller cykla.

– Vi ser ju på det här med trafikmiljö säkerhetssynpunkt miljö och hälsofråga, säger Conny Lindvall är rektor.

Enligt Jakob Lagercrantz så har bilåkandet till skolorna blivit en ond cirkel. Den ökade trafiken gör att föräldrarna känner oro för att låta sina barn gå själva, och den negativa spiralen tar fart.

– Det är så mycket trafik att föräldrarna känner att det är nog säkrast att köra barnen till skolan. Men någon måste börja sluta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista