Vårdkonflikten

Akut vård klarades trots strejken

Under sjuksköterskornas strejk i våras ställdes över 3 000 operationer i Skåne in, ändå klarades vården bra. Det visar en rapport som presenterats för Region Skånes ledning.

De akuta operationerna kunde hanteras och inga patienter kom till fysisk skada. Men det betyder inte att de strejkande sjuksköterskorna inte hade behövs på jobbet.

– Vi klarade den del av vården som var akut, även brådskande operationer sköts upp, säger Stefan Rydén som är medicinsk rådgivare på Region Skåne.

Trots att regionen överlag ger sig själv ett klart godkänt betyd gjorde strejken stora avtryck, både i operationsköerna och på den kvarvarande personal som fick jobba hårdare än vanligt under tiden. Men enligt Stefan Rydén tvingade nöden även fram extra ljus på de brister som finns inom regionens samarbete mellan de olika förvaltningarna.

– Vi hittade brister i vår organisation och försöker nu hitta möjligheter för en smidigare regional samverkan mellan sjukhusen, säger Stefan Rydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista