Miljö

Miljööverdomstolen håller med Sysav

Sydskånes avfallsbolag Sysav slipper bygga ett regnskydd över sitt lager med farligt avfall på Spillepengen. Det är miljööverdomstolen som nu går emot miljödomstolens tidigare krav.

Det är i arbetet med att förnya det tillstånd som reglerar Sysavs verksamhet som avfallsbolaget överklagat vissa krav i miljödomstolens dom. Förutom det omtvistade regnskyddet är det mest val av formuleringar i villkoren som Sysav överklagat.

Att det behövs ett nytt tillstånd beror bland annat på ny lagstiftning och nya krav i och med EU-inträdet, men enligt Per Leander kan Sysavs verksamhet fortsätta i princip som tidigare.

– Vi har fått ett modernt papper som är lättare att följa, säger Per Leander, planeringsingenjör på Sysav.

Sysav slipper nu alltså att bygga det nederbördsskydd över deponin för farligt avfall som enligt Sysavs egna beräkningar skulle kosta runt 50 miljoner kronor att bygga. Miljööverdomstolen går på Sysavs linje och anser inte att kravet står i proportion till kostnaderna. Och enligt Per Leander på Sysav ska inte heller miljön påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista