SKÅNE

Många lediga platser på fristående skolor

Många gymnasieplatser i Skåne står tomma. Flest lediga stolar finns på de fristående skolorna. 20 procent av platserna är lediga. På de kommunala skolorna handlar det bara om några få procent.

– Vi kommer att köra igång med två parallella klasser i höst på vårt samhällsvetenskapliga program. Vi har inte fulla klasser så det är klart att vi vill ha fler elever, säger Per-Erik Karlsson, rektor på fristående Humanus Gymnasium i Lund.

Enligt Ingela Arheden på gymnasieintagningen i Lund har de fyra kommunala gymnasieskolorna inför skolstarten i princip inga tomma platser, men bland de 14 friskolorna i kommunen är det flera som fortfarande saknar elever.

I Malmö gapar nästan 300 platser på friskolorna tomma, vilket motsvarar 20 procent av det totala antalet erbjudna platser. För de kommunala gymnasierna rör det sig bara om några få procent. I Helsingborg ser det ungefär likadant ut.

– Många friskolor har kommit till de sista åren och det tar tid för friskolorna att etablera sig. Det är därför det ser ut så här, säger Per-Erik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista