Lund

Ericsson i storaffär

Telekomjätten Ericsson gör en storaffär på onsdagen när bolaget bildar ett samarbetsbolag med schweiziska ST microelectronics. Det nya bolaget får 8 000 anställda. Samarbetet gäller mobila plattformar och halvledarteknik.

Hälften var kommer de att äga i det nya bolaget, Ericsson mobile platforms i Lund, och ST microelectronics. Huvudkontoret blir i Geneve. Det nya bolagsnamnet är inte klart än men det kan bli en sammanslagning även i namnet som i Sony Ericsson.

Vad det handlar om är alltså ett samarbete inom området mobila plattformar och halvledarteknik. Det nya bolaget kommer att bli en stor leverantör av innehåll till fyra av fem av världens största mobiltelefontillverkare, som tillsammans representerar nära 80 procent av alla sålda mobiltelefoner i världen.

Den teknik det handlar om är 3G och och det som kommer sedan. Det är alltså mycket avancerad teknik som växer fram när mobiltelefonerna ska kunna utföra allt fler tjänster inom multimedia och internet.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg nomineras till ordförande för det nya bolaget. Bolagets vd kommer att utses av ST Microelectronics. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista