Köpenhamn

Danska barn kan få pendla till Malmö

1 000 barn står i kö till barnomsorgen i den danska huvudstaden. Köpenhamns kommun funderar på att låta dagisbarnen pendla till Malmö.

Köpenhamn vill bygga nya förskolor, men det får kommunen inte använda sina pengar till, enligt den borgerliga danska regeringen. Försöken att hitta lokaler i exempelvis lägenheter eller vårdhem har hittills inte gett så mycket.

Då har tanken fötts på att försöka hyra in sig i Malmö istället och låta barnen åka buss över bron, även om det skulle kunna vara jobbigt.

- Det är inte långt från Köpenhamn till Malmö. Redan nu har Köpenhamn barnomsorg en bra bit utanför stadskärnan, säger Kim Serup Rasmussen som är presschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Särskilt långt med planerna har inte Köpenhamn kommit. De har inte tittat på lokaler och Kim Serup Rasmussen säger att det finns en del problem, som till exempel om det finns plats i Malmö, vad som händer om barn plötsligt måste hämtas eller om svensk eller dansk personal ska ta hand om barnen. Däremot har man fått grönt ljus från ordföranden i en föräldraorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista