Sjukvård

Billigare köra ambulans privat

Ambulanssjukvården i hela regionen ska upphandlas. Det beslutade Vårdproduktionsberedningen i Region Skåne på onsdagen, trots att Vårdförbundet krävt centrala förhandlingar i frågan.

Idag körs ambulanserna i mellersta och nordöstra Skåne och i Ystad-Österlen-området av den privata entreprenören Falck. I sydväst och nordväst sköts ambulanssjukvården av Region Skånes egen förvaltning Kamber. Men en utredning visar att regionen skulle kunna spara runt elva miljoner kronor på att lägga hela ambulanssjukvården hos privata entreprenörer.

Det som framför allt blir billigare är att de privata bolagen kan låta sin personal jobba 24-timmarspass, vilket inte Region Skånes arbetsmiljöpolicy tillåter.

– Man kan göra kostnadsreduceringar genom att lägga ut på entreprenad, genom Rolf Ohrlander, förvaltningschef på Kamber.

Det är det här facket motsätter sig.

– Vi är emot att man sparar pengar på bekostnad av arbetsmiljön, säger Mats Runsten, vice ordförande på Vårdförbundet Skåne.

Eftersom den regionala samverkan mellan Vårdförbundet och Region Skåne slutade i oenighet har facket begärt centrala förhandlingar. Därför är man idag förvånad över att vårdproduktionsberedningen fattat ett beslut i frågan.

– Inget hindrar kommunalrättsligt att man fattar beslut om upphandling, säger moderaten Catharina Blixen-Finecke är ordförande i beredningen.

Catharina Blixen-Finecke tycker inte heller att det är något problem att privata entreprenörer inte behöver följa Region Skånes arbetsmiljöpolicy.

Socialdemokraterna i vårdproduktionsberedningen valde att inte delta i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista