Landskrona

1 000 nya jobb Landskrona

Landskrona kan räkna med ett rejält uppsving när danska logistikkoncernen DSV flyttar sitt huvudkontor dit och ger jobb åt 1 000 anställda.  

Våren 2011 ska den danska logistikkonsernen DSV:s nya anläggning i Landskrona stå klar. Då ska omkring 700 personer som i dag finns i Helsingborg och Malmö jobba där.

Anläggningen innehåller både bolagets svenska huvudkontor och en terminal med dagliga lastbilsförbindelser till 40 länder i Europa. DSV:s Sveriges vd Henrik Holm, säger att läget precis intill motorvägen varit helt avgörande för etableringen.

Att ligga närmre motorvägen än de gamla anläggningarna i Helsingborg och Malmö spar miljoner åt DSV. En annan fördel med att samla allt i Landskrona är att man kan samordna transporterna inom Sverige på ett bättre sätt. Henrik Holm räknar också med att den nya anläggningen ska locka till sig företag som vill ha lager i anslutning till den nya terminalen. På så sätt tror han att det ska skapas ytterligare 300 jobb i Landskrona fram till 2013.

Till en början blir det 700 som jobbar i den nya anläggningen. Merparten av dem jobbar redan idag vid DSV:s anläggningar och kontor i Helsingborg och Malmö. Senare blir det nyanställningar.

DSV, som uttyds De sammanslutade vognmend, har mer än artontusen anställda och egen verksamhet i femtio länder, med säte i Köpenhamn.

Först, i Landskrona, byggs en anläggning på 74 000 kvadratmeter som motsvarar tio fotbollsplaner.  I en andra etapp mer än fördubblar man den ytan och det här blir navet i DSV: s svenska trafik till kontinenten. 

Politikerna i Landskrona har bland annat lockat med attraktiva bostäder och jublar förstås över att ha sytt ihop överenskommelsen. 

– Det betyder mycket för Landskrona. Det innebär att många företag får mer att göra än idag och ett ökat tryck på bostadsmarknaden, säger kommunalrådet Tutti Johansson-Falk (m).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista