Malmö

Högtryck för burkpant under festivalen

Varje dag säljer matstånden på Malmöfestivalen flera tusen återvinningsbara burkar och flaskor. Ändå finns inga speciella returtunnor uppställda. Festivalledningen förlitar sig på den inofficiella organisationen av burksamlare. Alla pantburkar skapar hårt tryck på returautomaterna i Malmös livsmedelsaffärer.

– Det är många som kommer och klagar: ”Varför funkar de inte?”, säger Renata Birca på Hemköp vid Triangeln dit många kommer för att panta sina burkar. Hon får ofta be kunderna om ursäkt och ringa efter hjälp för att pantautomaterna ska fungera. 
På Hemköp är en automat ur funktion, och den andra behöver tömmas innan återvinningen kan fortsätta. En inte ovanlig situation i innerstadsaffärerna under Malmöfestivalen. Just nu pantas det dubbelt så mycket, vissa dagar tre gånger så mycket här. 

– De går sönder ganska ofta, säger Fadilj Babaj som ska jobba kväll och redan vet att det kommer att bli hektiskt att hinna med att sköta pantautomaterna.

Burkarna kommer från festivalområdet. I vissa matstånd säljs flera hundra läsk- eller vattenflaskor i timmen. Ändå finns inga speciella soptunnor för returen på området. Det hade aldrig fungerat, säger Viveca Byhr Lindén, ansvarig för matförsäljningen på festivalen. Folk hade ändå blandat sopor och returförpackningar. Hon ser heller inte att matförsäljarna har något ansvar.  

– Men vi ser det inte som något större problem eftersom det är väldigt mycket folk ute och plockar frivilligt. Det är till och med så att de ryker ihop lite för att de är inne på varandras revir, säger Viveca Byhr Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista