Lund

Lund behöver sponsorer

Lunds kommun vill arrangera kulturhuvudstadsåret 2014. På torsdagen presenterades ansökan och en ekonomisk kalkyl över projektet. 400 miljoner kommer det att kosta varav kommunen, det vill säga skattebetalarna, ska stå för 117 miljoner är det tänkt.

- Det är väl investerade pengar tycker, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid.

Innan ansökan om att få bli kulturhuvudstad skickas in ska den antas i kommunfullmäktige. Kommunen har ju redan spenderat 32 miljoner på projektet och därutöver ska man fram till 2015 spendera 85 miljoner. Men av totalbudgeten på 400 miljonerna räknar man med att andra ska stå för huvuddelen.

Och det utan att man fått enda krona utlovad. Till exempel hoppas man att staten bidrar med 170 miljoner, det var nämligen vad Stockholm fick när den var kulturhuvudstad, andra bidragsgivare tror man är EU och regionen. Och så räknar med att näringslivet och privata finansiärer ska stå för 100 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista