Skåne

Region Skåne flyttar till Västra hamnen

Ett helt nytt regionhus ska byggas i Västra hamnen i Malmö, enligt ett förslag som presenterades på fredagen av regionledningen. Det nuvarande regionhuset i Lund ska säljas och pengarna ska finansiera nybygget i Malmö.

- Där fanns mest möjligheter att bygga något modernt, säger Jerker Svanstein, regionstyrelsens ordförande, om husets nya placering.

Projektet med ett nytt regionhus har kantats av en hel del kritik, inte minst från den socialdemokratiska oppositionen i Lund, där det nuvarande regionhuset kommer att säljas. Men trots att etableringen i Malmö går emot de tankar som fanns när Region Skåne bildades för tio år sedan, då pratades det mycket om vikten av att administrationen skulle fördelas över hela regionen, tar Jerker Swanstein lätt på kritiken.

- I en sådan här stor organisation finns alltid olika synpunkter, säger Jerker Swanstein.

När Region Skåne flyttar in i sitt nya hus blir man granne med bland andra Mercedes Nordenkontor och Telia. Genom placeringen säger regionledningen att man kommer vara närvarande ”där det händer”, och att arbetet för en ökad Öresundsintegration förstärks.

Förslaget förväntas klubbas igenom av regionfullmäktige i slutet av september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista