Skåne

Fåtal lockas av elektronisk mathandel

Skåningarna får fler och fler valmöjligheter för att kunna handla mat på nätet. Numer finns företag som både planerar och levererar hem alla ingredienser till veckans middagar. Men bara ett par procent av svenskarna väljer bort att handla mat i affären.

– Jag har nära till en butik. Det finns ingen anledning att handla över nätet, säger Christel Nilsson i Malmö som tycker om att gå och handla och se erbjudandena i affären.  

I slutet av 90-talet var det många mataffärer som startade internethandel men många lade snabbt ner satsningen. Nu verkar tiden vara mer mogen, och Linda Hedström, omvärldsanalytiker på Svensk Handel, tror att det främst beror på attitydförändringar.  

– Man har vant sig vid nätet och använder det på ett helt annat sätt än tidigare, säger Linda Hedström som konstaterar att företagen nu också lärt sig att tjäna pengar på att sälja mat på nätet.  

På Coop Forum i Burlöv började man köra hem internetbeställningar av mat för ett knappt år sedan. Satsningen varit lyckad. På ICA Malmborgs i Lund har man levererat mat i många år och internetbeställningarna ökar. 

Det senaste är att man kan prenumerera på veckans middagar. Företaget Vardagslyx erbjuder sedan i februari den här tjänsten i vissa stadsdelar i Malmö, och i september börjar Stockholmsföretaget Middagsfrid köra mat till hushåll i Malmö-Lundområdet.


– Affärsidén går ju ut på att avlasta framförallt barnfamiljer, men också andra med middagsbestyren. Den eviga frågan: ”Vad ska vi äta till middag?”, säger Kicki Theander, vd på Middagsfrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista