Höganäs

Livsmedelskoll kan läsas på nätet

Som första kommun i Skåne kan Höganäs börja redovisa på sin hemsida hur restauranger och affärer sköter sina livsmedel. Det är kommunens miljöinspektörer som vill ha öppenhet.

– De som är bra vill visa upp sig och de som är dåliga vill vi ha en viss påtryckning på, säger Eva Rosberg, miljöinspektör i Höganäs. 

Om politikerna nappar på miljöinspektörernas förslag kommer drygt 200 företag i Höganäs att hamna på kommunens hemsidor. Caféer, korvkiosker, restauranger, bagerier och andra får skylta med om de är godkända eller inte av miljöinspektörerna. Kommunala hemsidor med ris och ros för livsmedelshanterare har provats i några uppsvenska kommuner redan. 

– Jag har pratat med inspektörer i både i Nacka, Boden och i Karlstad. De är allihop väldigt positiva. Deras tillsyn har blivit mer effektiv, säger Eva Rosberg.  

Men om någon känner sig uthängd då? 

– Den risken finns ju. Det är väl lite grann det vi vill uppnå med det här systemet att även de som inte sköter sig ska synas. Då kan konsumenten välja, säger Eva Rosberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista