SKÅNE

Skånska kommuner har olika tak för hur höga avgifterna i skolan får vara

Skolverkets regler om avgifter i skolan tolkas olika av de skånska kommunerna. Det visar en rapport från Rädda barnen.

Rädda barnen efterlyser nu därför att skolorna själva ritar upp riktlinjer för att minimera problemen för barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Enligt Skolverkets regler är det acceptabelt att vårdnadshavare då och då kan få skjuta till några kronor för att barnen till exempel ska kunna åka på utflykt eller vara med på någon annan aktivitet. 

Om utgifterna blir för många leder de i längden till särbehandling för de barn vars familjer tampas med en pressad ekonomi, det är det som är grundtanken bakom den avgiftsfria skolan, en tanke som funnits länge i skollagen.

Enligt Rädda barnens rapport lämnar lagen stort utrymme för kommunerna att göra egna tolkningar, och skolor runt om i Skåne har olika tak för hur höga avgifterna egentligen får vara.

Varken Kristianstad eller Malmö har definierat något tak, utan uppger att man följer Skolverkets regler, och därför inte behöver någon egen policy för hur höga de obetydliga kostnaderna får vara.

I Höör har man däremot utarbetat en egen policy som förbjuder skolorna att ta ut extra avgifter i samband med till exempel friluftsdagar.

Även i Burlöv är beskeden klara och där slås det fast ett tak på 150 kronor per år.

Trelleborg, som tidigare haft Skolverkets ögon på sig eftersom det ansetts att avgifter som tagits ut i verksamheten varit för höga säger sig nu har ökat vetskapen i frågan, och att kommunen följer skollagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista