Malmö

Ökad kunskap och mindre våld vid polisingripande

Polisen ska bli bättre på att omhänderta psykiskt sjuka personer. Skånepolisen blir först i landet med att utbildas i psykiska sjukdomar. Mer kunskap och mindre våld är målsättningen.

– Det är inte sällan som anhöriga ringer till polisen och berättar om någon i hemmet som har ett problem med någon diagnos, säger Martin Carlsson, länsvakthavande befäl vid polisen i Skåne och Blekinge.

Ett pilotprojekt startar i Malmö i höst.

Omhändertaganden av psykiskt sjuka personer är bland de svåraste uppdrag en polis kan få och kan ofta bli våldsamma. Förra året blev till exempel en polisman skjuten till döds i Nyköping. Rikspolisstyrelsen har studerat hur amerikansk polis specialutbildas i psykiska sjukdomar och hur man bäst bemöter psykiskt sjuka. Det är en utbildning som lett till en kraftig minskning av våldsanvändning vid polisingripanden.

Det är operatörerna på polisens länskommunikationscentral i Skåne som nu skall utbildas. Och kommissarie Martin Carlsson menar att bara enklare kunskaper om hur vissa psykiskt sjuka reagerar kan minska våldsanvändningen.

En grupp inom Rikspolisstyrelsen ser nu över den lagstiftning som gäller vid så kallad handräckning, då andra myndigheter begär hjälp av polisen. Man granskar också rutiner och vilken utbildning polisen har. Samtliga polismyndigheter i Sverige menar att sekretessen är ett av de största hindren för att kunna göra ett så bra omhändertagande som möjligt.

– Den som man ska hämta in på uppdrag av sjukvården hade man svårt att få ut uppgifter om graden av farlighet och tidigare brottslighet, säger Lars Sjöberg, kommissarie på rikspolisstyrelsen.

De flesta som är psykiskt sjuka och som skall omhändertas är inte misstänkta för brott och då får inte polisen titta i spaningsregister eller om personen tidigare är straffad. Det vill rikspolisstyrelsen att justitiedepartementet ändrar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista