Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandlingarna i Hallandsåsrättegången avslutade

Hovrättsförhandlingarna mot tre före detta banverkschefer avslutades strax före lunch på tisdagen. De tre stod åtalade för brott mot vattenlagen i samband med de stora grundvattenssänkningarna vid tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Vid dagens slutpläderingar yrkade överåklagare Christer Waern på villkorliga domar och dagsböter för den förre regionchefen på Banverket, Hans Ottenfalk, och för den förre projektchefen för tunnelbygget, Jan Andersson. –Jag menar att de har haft det primära ansvaret för det som har inträffat, de har varit mest oaktsamma. Och det är ju de som har drivit projektet. För den tredje av cheferna var Christer Waern mer tveksam om skulden till de stora grundvattenssänkningarna på åsen och yrkade därför på endast bötesstraff för honom. –Han kastades ju in i en situation helt oförhappandes. Borde ha reagerat Christer Wearn tog vid dagens slutplädering tillfället i akt att påpeka att de tre före detta cheferna borde reagerat mycket tidigare på de stora grundvattenläckagen i tunnelbygget. –När man i början på 1996 nådde en bit över 50 procent av den mängd vatten man fick släppa ut, men bara hade byggt drygt 20 procent av tunneln, borde någon ha reagerat. Försvarsadvokaterna däremot inriktade sina pläderingar på att det inte finns någon lag som gör att de tre cheferna kan ställas till ansvar. Rättegången absurd enligt Silbersky Förre projektchefen Jan Anderssons försvarare, Leif Silbersky, menade att hela rättegången var en absurditet. –Dessa tre hedervärda herrar har i hela sitt liv utfört en gudomlig gärning som statliga tjänstemän. När riksåklagaren släpar dem inför domstol är det bara vansinne. Riksåklagaren har gett populismen ett ansikte, förtydligade Silbersky i sitt slutanförande. Dom i målet meddelas av hovrätten den 27 maj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".