SKÅNE

Handels åker på turné för att locka unga

Handelsanställdas förbund sätter nu in en storoffensiv för att dämpa medlemsraset och rekrytera ungdomar till facket.

Under hösten kommer representanter från facket att finnas på plats i köpcenter runt om i Skåne för att informera handelsanställda på plats.

– Det är många som säger att vi inte syns tillräckligt mycket och i de undersökningar som gjorts säger ungdomar att de inte vet vad facket handlar om, säger Tina Ikonomido, projektledare.

Handelsanställdas förbund har drygt 150 000 medlemmar, men tappet pågår ständigt. Med höstens satsning i storstäderna hoppas man att 16 000 nya handelsanställda ska upptäcka facket.

– Ungdomarna ser facket som något mossigt, gammalt och traditionellt men man kan ha stor nytta av facket om man ser vinsterna men för att göra det måste man förstå vad det handlar om, säger Tina Ikonomido.

Ja att facket behöver satsa extra för att nå ut till ungdomar råder det ingen tvekan när man hör Anja Bolins inställning. Anja Jobbar i en klockaffär, och hon är inte med i handels.

– Jag har inte funderat så mycket över det och jag har inte fått så mycket information men jag har det bra så det behövs nog inte än, jag får gå med när det blir kris, säger hon.

Katta Rosefors som jobbar i en klädbutik är med i facket, men något självklart val verkar det inte vara.

– Det har bara blivit så. Mina föräldrar tryckte på. Jag vet inte varför, de hjälper inte så mycket. Jag känner mig lite tryggare men jag känner många som har hoppat av för att de inte tycker att det ger något, säger Katta Rosefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista