Sparbankstvist tas upp i Svea Hovrätt

Svea Hovrätt tar på onsdagen upp tvisten mellan Sparbanken Syd och Swedbank.

Tvisten gäller om Swedbank får lämna över uppgifter om vilka fonder och lån Sparbanken Syds kunder har till Sparbanken Syds konkurrent Färs och Frosta Sparbank.

Liksom många andra sparbanker har Sparbanken Syd länge samarbetat med Swedbank om allt från fondförsäljning till IT-tjänster.

Men när Sparbanken Syd tog kontakt med en konkurrent till Swedbank som skulle kunna leverera IT-tjänster, ansåg Swedbank att Sparbanken Syd var illojal och i början av juni hävde Swedbank det samarbetsavtal de bägge bankerna hade. Förutom illojalitet hänvisade Swedbank också till långvarig söndring i förhållandet till Sparbanken Syd.

Den 3 september upphör deras samarbetsavtal. Sparbanken Syd hävdar att Swedbank hävde avtalet på felaktigt sätt och har därför kallat in en skiljenämnd.

Efter att avtalet hävts blev det känt att Swedbank tänkte lämna över uppgifter om Sparbanken Syds kunder till konkurrenten Färs och Frosta Sparbank, som delvis ägs av Swedbank och som i år tänker öppna kontor i Ystad, Simrishamn och Tomelilla, i Sparbanken Syds hjärtland.

Det handlar bland annat om uppgifter om vilka fonder Sparbanken Syds kunder har satt pengar i och vilka bostadslån de har. De uppgifterna skulle hamna hos konkurrenten Färs och Frosta Sparbank.

Då stämde Sparbanken Syd Swedbank i Stockholms tingsrätt som beslutade att uppgifterna inte får lämnas över. Swedbank överklagade det beslutet och idag, onsdag, tar alltså Svea Hovrätt upp det här målet.


anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista