Lund

Kränkta barn får hjälp på Barnahus

Arbetet med så kallade Barnahus har fallit väl ut, det visar en utvärdering som gjorts av forskare vid Lunds universitet. Syftet med Barnahus är att barn som utsatts för olika typer av brott ska få det enklare att möta olika myndigheter, detta genom att myndigheternas kompetens samlas under ett och samma tak.

- Man kan hjälpa de som utsatts för övergrepp till med läkning genom läkarundersökning, man kan ge bekräftelse till barnet att det blivit kränkt och man kan hjälpa dem att få skadestånd, säger Annika Rejmer, forskare i rättsociologi som har varit med och gjort utvärderingen.

Vanligtvis måste ett barn som utsatts för brott slussas genom en lång korridor av olika myndigheter, och i förhör berätta sin historia om och om igen. Får barnet istället komma direkt till ett så kallat Barnahus minskar den psykiska belastningen på barnet, som i en barnvänlig miljö får träffa polis läkare, socialsekreterare och åklagare i samma hus.

Satsningen på Barnahus, som idag finns på elva orter, däribland Malmö och Lund, är lyckat, det visar lundaforskarnas utvärdering.

Till exempel har det konstaterats att socialtjänsterna på barnahusorter blivit mer aktiva att anmäla misstänkta brott mot barn. Det har även visat sig att barn som kommer till barnahusen har större chans att få ett målsägarbiträde, den siffran är 23 procent jämfört med åtta på de orter som inte har barnahus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista