SKOLAN

Ny lag kan flytta elever mot föräldrars vilja

Två skånska kommuner har hittills använt möjligheten att med tvång flytta elever i grundskolan till andra skolor. Sedan augusti förra året ger skollagen kommunerna rätt att flytta på elever, även om föräldrarna säger nej.

– Jag tycker att det är bra att man har den möjligheten, men det får aldrig vara ett förstahandsval, säger Carl-Göran Svensson (c), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn.

Simrishamns kommun beslutade i december 2007 att flytta på en tonårig pojke från Korsavadsskolan som hade stora ordningsproblem. Han gick inte på sina lektioner, var i slagsmål och hotade och kränkte både elever och lärare. Kommunen beslutade att flytta honom till en skola i en annan kommun där han fick särskilt stöd.

Även Helsingborgs kommun har använt lagen. I februari i år flyttade kommunen på sex elever från Gläntanskolan efter stora ordningsproblem. De sex placerades på sex andra skolor i kommunen. I hela landet är det bara ett fåtal kommuner som hittills har använt den nya möjligheten att flytta på elever med tvång.

I Simrishamn fick pojken från Korsavadsskolan gå i en skola i en annan kommun under våren. Numer är han tillbaka på en skola i Simrishamns kommun och enligt kommunen är kontakten med föräldrarna bättre. Men den nya lagen har egentligen inte gjort det lättare att hantera ordningsproblem i skolan, tycker Carl-Göran Svensson, som anser att problemen ska lösas genom dialog och samarbete.

– Nej, jag tycker inte att det har förändrat något egentligen. Det är bara en ny möjlighet som man kan tillgripa i yttersta nödfall.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista