Kristianstad

Länsstyrelsen tar över djurskyddsinspektörer

Skånes djurskyddsinspektörer ska samlas under ett tak i Kristianstad. Men bara fyra stycken är intresserade av at börja jobba här.

– De flesta djurskyddsinspektörer kommer att stanna i kommunerna, säger Sven-Inge Svensson är miljöchef i Hässleholm.

Det kommer att bli stor brist på djurskyddsinspektörer i Skåne när länsstyrelsen tar över ansvaret från kommunerna.

18 tjänster annonseras ut i Kristianstad mot idag finns det 22 tjänster. Länsstyrelsen har gått ut och frågat alla Skånes djurskyddsinspektörer om de kan tänka sig att byta arbetsplats

Bakgrunden till att allt djurskydd i Sverige ska börja skötas av länsstyrelsen är att 35 av landets 290 kommuner inte har skött sitt djurskydd. Det handlar om små kommuner små ofta inte har haft någon professionell inspektör.

Regeringen har bestämt att allt djurskydd ska skötas av länsstyrelsen för att det ska bli lättare att hålla koll på att djurskyddet sköts som det ska även i små kommuner. Per Almström som är förvaltningsdirektör på länsstyrelsen i Skåne tror också att arbetet kommer att effektiviseras när alla djurskyddsinspektörer jobbar på samma ställe.

– Vi räknar dock med att inte alla är på plats redan den 1 januari, säger Per Almström som är förvaltningsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista