Lund

Flygbussen till Lund tar lång tid

Under sommaren har Flygbussarna ändrat sina turer från Lund till Malmö Airport. På vissa tider på dagen kör Lundabussen via Malmö. Det betyder att restiden från Lund till Malmö Airport ökat till strax över en timme på en sträcka som tar 20-25 minuter om man kör raka vägen.

Anledningen är att för få lundabor åker med Flygbussarna. 

– Alldeles för lång tid, säger Annika Marklund från Lund som stiger av flygbussen vid Lunds Central på torsdagsförmiddagen. Hon har kommit med flyget från Stockholm och sedan åkt flygbuss i närmare en timme. Hela resan tog därmed drygt fyra timmar.

– Sammanlagt nu när man åkt flygbuss från Stockholm till Arlanda och sedan flyget och sedan flygbussen hit, har det tagit minst lika lång tid som att ta tåget, säger Annika Marklund.

Flygbussarna har ändrat turen på de tider när det är få resenärer. Bussen startar då från Lunds Central och kör först till Malmö Central och därefter den vanliga turen genom hela Malmö och ut mot Malmö Airport. När flygbussen kör direkt från Lund till flygplatsen tar turen omkring 40 minuter. På de turer som går via Malmö blir restiden över 60 minuter. Motsvarande gäller för passagerare som landar på Malmö Airport och ska till Lund. 

– Lundaborna åker inte med flygbussen, konstaterar Mikael Skoglund, affärschef på Flygbussarna väst. 

De reklamkampanjer som Flygbussarna genomfört har inte lockat fler resenärer. När det inte är fler än 3-4 personer ombord anser Flygbussarna att det inte heller är motiverat av miljöskäl att köra direkt från Lund. Då slås turen ihop med Malmöbussen. Ändringen gäller till den 14 september. Därefter ska man göra en sedvanlig ändring av tidtabellen för att anpassa busstiderna till flygbolagens tider. Men Lundaborna kan troligen inte räkna med att åter få direktbuss till Malmö Airport alla tider på dagen.

– Vi kommer att satsa på reklamkampanjer. Märker vi att det åker fler från Lund, kommer vi att köra direktbussar igen. Men så länge publikströmningen är så låg som den är idag, måste vi köra via Malmö, säger Mikael Skoglund på Flygbussarna.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista