Elskåp är lätta att sabotera
SKÅNE

Inbrottstjuvar använder ny metod för att slå ut villalarm

Genom att sabotera elskåp och klippa av telefonledningar kan brottslingar slå ut larmsystemen i fastigheter. Och samhället är dåligt rustat för den här typen av ny brottslighet.


Detta är en metod som använts på flera håll i Skåne den senaste tiden. Senast drabbades ett område i Dalby där flera fastigheter fick inbrott.

– Villalarmen är kopplade via telefonnätet till larmcentralen. Klipper man av alla sladdar slår man ut alla hus, sedan är det bara att gå in, larmet går men det går ingen information till larmcentralen, säger Jens Andersson, adjunkt på institutionen för elektro- och informationsteknik vid Lunds tekniska högskola.

Att telefontrafiken ska fungera är en av infrastrukturens viktigaste hörnstenar. Allt fler hushåll har den senaste tiden skaffat larm på sina villor, men vad många inte tänker på är att larmen genom relativt enkla sabotage kan bli tandlösa vakthundar.

Elskåp har genom alla år de funnits blivit en naturlig del av utomhusmiljön, och den funktion de kanske i första hand förknippas med är som anslagstavlor för affischering. Men i elskåpen finns teknik som är mycket sårbar, och brottslingar blir allt bättre på att bemästra den.

– Det finns massor av luckor, hela vårt samhälle och vår infrastruktur bygger på att vi är snälla, säger Jens Andersson.

TeliaSonera, som ansvarar för att teletrafiken ska fungera är medvetna om problemen med dom utsatta elskåpen. Och informationsansvarig Hans G Larsson medger att tekniken börjar bli för gammal för den nya tidens brottslighet.

– Telia är väl rustade med duktigt säkerhetsfolk som hela tiden arbetat med detta men koppartekniken är gammal. Den kommer på sikt att avvecklas och bytas ut mot annan teknik, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia Sonera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista