Haväng

Besök platsen för sägnens stad

På söndag firas arkeologins dag runt om i Skåne. På Haväng kan man besöka platsen där det enligt sägnen en gång låg en stad med namnet Male. En rad arkeologiska fynd pekar på att sägnen kan vara sann.

Haväng känns i dag som en mycket stillsam och idyllisk plats. Men vid Verkeåns mynning låg en gång en stor internationell handelshamn där handelskeppen kom och gick. Bärnsten var en viktig vara bland annat.

Men enligt sägnen fanns en stad en bit söder om Verkeån, eller Skepparpsån som den också kallas, Male stad, en betydelsefull plats med ett tempel med pelare av silver.

– Man har sagt att en sägen kan man inte lite på, men när man gick här med metalldetektorer så hittade man mycket spännande. Platsen heter långt fram i tiden också Maletofta, precis som i sägnen, säger Lena Alebo är chef på Österlens museum.

Berättade museichefen Lena Alebo. På söndag leder arkeologen Bertil Helgesson från Regionmuseet i Kristianstad en vandring från Haväng till platsen där man tror att Male stad kan ha legat och berättar om fynden som stärker den här teorin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista