Österlen

Bankstriden avgjord i hovrätten

Swedbank får inte lämna över uppgifter om Sparbankens syds kunder till en konkurrent. Det beslutade Svea hovrätt och ger därmed Sparbanken syd rätt.

Det har varit självklart för oss att det vore orimligt att en annan part skulle kunna ta del av våra kunders uppgifter om fondsparanden, bolån etcetera, säger Staffan Olander, vd för Sparbanken syd.

Det har varit ganska stormigt mellan de båda bankerna. Swedbank sa upp samarbetsavtalet sedan Sparbanken syd hade börjat se sig om efter andra att samarbeta med.

Sparbanken syd i sin tur stämde senare Swedbank sedan det blev känt att Swedbank tänkte lämna över uppgifter om Sparbanken Syds kunder till konkurrenten Färs och Frosta Sparbank.

Konkurrenten ägs delvis av Swedbank och i år tänker de öppna kontor på Österlen, där Sparbanken syd håller till. Stockholms tingsrätt beslutade att uppgifterna inte får lämnas över. Swedbank överklagade till Svea hovrätt som nu alltså också ger Sparbanken syd rätt.

Men Göran Theodorsson, vice vd på Swedbank, trodde inte att hovrätten skulle gå på Sparbanken syds linje.

– Vi är ytterst förvånade. Vi upplever att kunderna i Swedbank hypotek och Swedbank är kunder i de företagen och att det därför är våra uppgifter, säger Göran Theodorsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista