Skåne

Hundratusen ålyngel planteras ut

Drygt 100 000 ålyngel sätts ut i vattendrag runt om i Skåne och Blekinge. Det är den nybildade ålfonden som tillsammans med länsstyrelsen i Skåne på det sättet vill säkra ålens återväxt.

– Detta är enda möjligheten för att vi ska få vildfångad ål på våra bord, säger Sven-Erik Tenghagen som fiskar ål vid Ravlundafältet och sitter i styrelsen för fonden.

För ett år sedan slog sig grupp ålfiskare i Skåne sig samman för att bilda en ålfond. Tanken är öka återväxten av ål genom att se till det kontinuerligt planteras ut ålyngel.

Då kan ålfisket bli bättre på sikt och fler ålar vandrar till Sargasso för att leka.

Fiskare och andra som tjänar pengar på ålen bidrar med en liten del av sina intäkter till fonden som köper in yngel som sen planteras ut. Länsstyrelsen i Skåne bidrar också med en del pengar och nu hoppas man också på EU-stöd, säger fiskeridirektör Johan Wagnström.

På fredagen samlades fiskare från hela Skåne i Kivik för att hämta ålyngel som sedan planteras ut i olika vattendrag under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista