Lund

Vård på Nibblegården får nya klagomål

Ytterligare sex anmälningar har gjorts om missförhållanden på äldreboendet Nibblegården i Lund som drivs av Attendo Care. Äldre som väntar på att bli placerade säger till kommunen att de inte vill flytta till Nibblegården och äldre som bor där vill flytta därifrån.

– Det handlar genomgående om bemötande från personalen, säger Karin Mars, myndighetschef på vård- och omsorgsförvaltningen om klagomålen. Anmälningarna innehåller också klagomål på omvårdnaden och bemanningen på Nibblegården.  

Tidigare i sommar blev det känt att länsstyrelsen fått in två anmälningar om missförhållanden på boendet. Under sensommaren har Lunds kommun fått in ytterligare sex klagomål. Samtidigt har flera äldre som väntar på placering sagt att de inte vill flytta dit. Flera äldre som bor där säger  säger också att de vill flytta därifrån. Enligt Lunds kommun är det i och för sig inte ovanligt, men orsaken som anges oroar Karin Mars.  

– Vad som är signalen när det gäller Nibble är att man säger att man inte trivs och att man inte känner sig nöjd med omvårdnaden.  

Kommunen kräver nu att Attendo Care ska lämna in en rapport, där man bland annat vill veta vilka effekter insatta åtgärder fått och hur bemanning och personalomsättning ser ut. Ann-Margreth Olsson (s), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden är orolig över att Attendo Care nu ska ta över fem särskilda boenden, så kallade LSS-boenden, i Lund. Hon hade helst också sett att kommunen inte placerade äldre på Nibblegården förrän utredningen var klar, eftersom läget är allvarligt.  

– Väldigt bekymmersamt, med tanke på de äldre som bor där, säger Ann-Margreth Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista