Dålig fog orsakade färjebrand

Det var en dålig lagning av ett rör som ledde till branden ombord på passagerarfärjan Sassnitz i somras. Det kom fram vid en offentlig utfrågning i Rostock i Tyskland igår.
Scandlines-färjan Sassnitz var på väg till Trelleborg med 234 personer ombord när det började brinna i maskinrummet. Branden kunde släckas snabbt och ingen kom till skada. Den tyska sjöfartsmyndigheten har nu konstaterat att en oljeledning i maskinrummet hade börjat läcka i en svetsfog. Olja rann ut på heta maskindelar och antändes. Varför oljeledningen brustit är fortfarande oklart. Det handlar om ett mycket litet rör i ett svåråtkomligt utrymme inne i maskinrummet. För att höja säkerheten ombord föreslår den tyska sjöfartsmyndigheten att Östersjöfärjorna ska ha särskilda sensorer ombord. Sensorerna ska ge befälet uppgift om tillståndet i ett avstängt utrymme ombord.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista