Helsingborg

Kvinna dog av lömsk flugsvamp

Den femtioåriga kvinna från Skåne som i början av veckan blev sjuk sedan hon ätit lömsk flugsvamp, har avlidit. Det uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hennes lever var svårt angripen av svampgiftet och det hade krävts en transplantation för att rädda hennes liv.

– Vi hade som plan att försöka transplantera henne, men tyvärr blev inget organ tillgängligt, säger Bengt-Åke Henriksson, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska.  

Lömsk flugsvamp innehåller giftet amatoxin som angriper levern. Det är inte ovanligt med svampförgiftningar, däremot är det ovanligt med så här svåra fall.  

– De flesta klarar vi, säger Bengt-Åke Henriksson.  

Det är omkring 600 människor i Sverige väntar på att få ett nytt organ, men det är för få som donerar för att det ska räcka. Nu i sommar har 55 personer väntat på en ny lever. Det var i början av veckan som kvinnan kom in till Helsingborgs lasarett med svampförgiftning. Hon fördes snabbt till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som är nationellt centrum för förgiftning med leverskador. Kvinnan var mycket sjuk och läkarna försökte rädda hennes lever. Till slut var en transplantation enda möjligheten. Läkarna hade behövt hitta en donator till kvinnan inom de första två-tre dygnen för att ha en chans att rädda henne.

– Det som vi kunde göra innan dess, det gjorde vi. Det räckte inte till för att skydda levern. Den slutade att fungera helt enkelt, säger Bengt-Åke Henriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".