Öresund

Öresundsbron betalar för fiskebortfall

Öresundsbrokonsortiet behöver inte sätta ut 40 miljoner ålar i Öresund.  Men fisket ska få en årlig kompensation på 70 000 kronor för fångstbortfall. Det slår Miljööverdomstolen fast i sin dom på måndagen.

Tvisten om Öresundsbron påverkat fisket har tidigare varit upp i Miljödomstolen i Växjö.  Domen där blev ett bakslag för fiskarna och Fiskeriverket. De ville ha utplantering av 40 miljoner ålar och årliga avgifter som kompensation för fångsbortfall. Inget av detta blev verklighet.

På flera punkter gör Miljööverdomstolen samma bedömningar som Miljödomstolen. De 40 miljoner ålar som krävts och årliga kompensationsavgifter i större storleksordningar blir det inget med.

Men en avgift tvingas Öresundsbrokonsortiet betala. Det handlar om 70 000 kronor i årlig avgift till Fiskeriverket. Avgiften ska kompensera fiskarna för bortfall i fångsten som uppkommit eftersom 235 hektar lek- och uppväxtområden försvunnit när Öresunds fyllts ut så att bron kunde byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".