Malmö

HSB-affärer når hovrätten

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot HSB Malmös före detta vd, Johnny Örbäck. I tingsrätten dömdes Örbäck och tillsammans med en tidigare chef inom HSB och en mäklare i Helsingborg för att ha gjort tveksamma fastighetsaffärer och därmed lurat HSB Malmö på pengar.

Det är avancerade fastighetsaffärer som, enligt åklagaren, ska ha lurat omkring 40 000 medlemmar i HSB Malmö på sammanlagt 38 miljoner kronor.

Det handlar om två olika affärer. En affär under år 2000 där ett dotterbolag till HSB Malmö som var värt 16 miljoner kronor ska ha sålts för bara 100 000 kronor. Där friades de tre av tingsrätten.

Två år senare, fälldes de tre männen och dömdes till ett och ett halvt års fängelse vardera för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Då ska de medvetet ha lurat HSB att köpa ett bolag som bara var värt 100 000 för 22 miljoner kronor. Pengar som först ska ha gått till en affärsman i Luxemburg, men som efter det inte kan spåras.

I dagens förhandlingar pratade man om den ena affären. Där sa mannen bakom Turning torso, Johnny Örbäck, att dotterbolaget som såldes för 100 000 kronor såldes till marknadspris och att allt har gått till som det skulle. Johnny Örbäck tror att hans argument kommer att hålla den här gången.

- Jag tyckte det var självklart redan i tingsrätten. Jag tror inte att man tillåter sig att spekulera en gång till. Nu krävs bevis, säger Johnny Örbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".