Kommuner anklagas för falska vikariat

Kommunalarbetareförbundet i Skåne inleder tvisteförhandlingar idag med flera skånska kommuner. Facket hävdar att kommunerna slutit ogiltiga anställningsavtal trots den pågående blockaden mot nyanställningar. Mest handlar det om timvikarier som Kommunal anser anställts under oprecisa och luddiga former.
– I anställningsavtalen står bara att man är anställd "vid behov". Det har man gjort i syfte att kringgå varslet om nyanställningsblockad, säger Hans Olle Andersson, ombudsman för Kommunalarbetareförbundets avdelning i Skåne. Det är omkring 600 anställningsavtal som facket hävdar att flera skånska kommuner slutit i strid med det konfliktvarsel som lagts. Kommunal pekar särskilt ut Höganäs, Helsingborg och Malmö kommuner som de värsta syndarna. De har tillsammans stått för nära en tredjedel av de ogiltiga anställningsavtalen. Idag kommer Kommunalarbetareförbundet inleda tvisteförhandlingar med krav om att alla de som fått den här typen av anställningskontrakt ska bli tillsvidareanställda. De första förhandlingarna kommer att ske i Lund. – Om vi får rätt i vår tolkning tvingas ju kommunerna att anställa, eller betala ett skadestånd till den fackliga organisationen, säger Hans Olle Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".