Vård

Vanligt att personal hotas på olika boenden

Det är vanligt att personer med funktionsnedsättningar hotar och slår personalen som jobbar på boendena. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen i Skåne gjort.

Skräckexemplet som fick länsstyrelsen att dra igång kartläggningen utspelade sig under 2007 då ett LSS-boende, lagen om stöd och service” anlitade ett vaktbolag för att kunna hantera de boende. Personalen fick då hjälp att hålla fast och lägga ner personer som man inte lyckades ta hand om på annat sätt.

Denna typ av händelser vill nu länsstyrelsen förebygga och gör detta genom att först karlägga hur stor problemet är. 220 olika verksamheter i Skåne, både privata och offentliga fick svara på en enkät. Nästan 70 procent svarade att det förekommit hot och våld mellan personal, brukare och klient.

Kerstin Jonsson som arbetat med kartläggningen på länsstyrelsen säger att man nu kommer att besöka olika boende och prata med personal, boende och deras företrädare för att se hur alvarliga händelserna är. I många boende finns det människor som är våldsamma, och det viktiga är att se till så personalen kan hantera dem. Dels behövs mer kunskap bland personalen, men att det även är viktigt att man forskar mer på vilka metoder som ska användas.

Reporter: Rickard Sturesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".