Butikernas tvätthyllor rensade från skadliga fosfater

Från och med den här veckan är det inte längre tillåtet att sälja tvättmedel som innehåller fosfater. Och handlarna sköter sig. Det visar rundringning som Sveriges Radio gjort i Kristianstad.

– De har förbjudits på grund av miljön och därför har vi självklart också tagit bort dem, säger Johan Svensson, tillförordnad butikschef på Willys i Kristianstad.

Tvättmedelshyllorna i Kristianstads butiker verkar vara fosfatfria. Ica rensade till och med ut fosfaterna redan innan lagändringen kom.

– Jag har hört talas om fosfater någon enstaka gång, säger Sandra Holmberg.

När hon köper tvättmedel tänker hon framför allt på att det ska bli rent. Det verkar vara få kunder som känner till vad fosfater är för något.

– Släpper vi ut fosfor i avloppsvattnet växer våra vattendrag och hav igen, förklarar Christer Neiderman, ordförande i Naturskyddsföreningen och lärare i bland annat miljövård vid högskolan i Kristianstad.

Framförallt är det de blågröna algerna som gillar det fosfor som finns i fosfaterna.

– Utsläppen från oss konsumenter är lättast att komma åt. Det är lätt för oss att byta tvättmedel, tvätten blir ren ändå, säger Christer Neiderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".