Tomelilla

Kritiserad privatisering av Tomelillaskolor blir inte av

Bemanninsgföretaget Personal drar nu tillbaka sina ansökningar till Skolverket om att få starta friskolor i Tomelilla och Brösarp.

Ledningen för företaget är oroad över att företaget ska skadas av all kritik som framförts mot planerna och alla turer kring företagets ansökan.

Personal Direkt har ansökt om att få driva tre av skolorna i Tomelilla kommun privat. Det handlar om Lindesborgsskolan och Kastanjeskolan i Tomelilla och om skolan i Brösarp, en stor del av kommunens skolverksamhet.

Det här har socialdemokraterna i Tomelilla motsatt sig av ideologiska skäl men kritiken har framför allt handlat om misstankar om att kommunledningen gett Personal Direkt fördelar framför andra företag, först genom att anlita dem som vikariepool för stora summor utan offentlig upphandling först och sedan genom att uppmuntra dem att söka tillstånd för privatisering av tre skolor utan att först gå ut och berätta att privatisering av de här skolorna är aktuellt.

Flera fredagseftermiddagar har kritikerna samlats på torget i Tomelilla för att protestera genom att vissla. Moderaterna har tillbakavisat kritiken och sagt att alla vet att de gått på val på mer privatisering.

Men kritiken blev till sist för mycket för Personal Direkt. Företaget som framförallt sysslar med bemanning har i dag 140 anställda. Företagsledningen är orolig att de anställda och kärnverksamheten ska ta skada av all turbulens. Därför lägger man nu ner planerna på skoletablering i Tomelilla kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".