Malmö

Fortfarande platsbrist på MAS förlossningsavdelning

Sommarkrisen på universitetssjukhuset MAS förlossningsavdelning är över, men ändå skickas fortfarande flera kvinnor vidare till andra sjukhus när de ska föda.

Orsaken är att den nya BB-avdelningen inte kommer att stå klar förrän nästa sommar. Så för att nyförlösta kvinnor ska kunna eftervårds måste de föda på något annat sjukhus.

Antalet förlossningar i Malmö kan variera mellan fem och tjugofem på en dag, och kvinnor som tänkt föda i Malmö kan mötas av beskedet att de istället ska vidare till Ystad. Situationen kan bli väldigt påfrestande för kvinnorna, och Gunilla Bodelsson,som är verksamhetschef på kvinnokliniken i Malmö menar att mer pengar behövs.

Riktigt akuta fall ska tas omhand på plats i Malmö, men livets första minuter är inte alltid förutsägbara. Komplikationer kan uppstå.

- Vid den normala förlossningen går det alldeles utmärkt även i Ystad. Är man alldeles frisk och graviditeten har gått bra, så är utsikten god att det slutar gott, säger Gunilla Bodelssen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".