Skåne

Mest handikappanpassning i Landskrona

Det är stora skillnader i hur mycket kommunerna i Skåne satsar på att handikappanpassa bostäder. Landskrona lägger mest pengar per invånare - minst satsas i Helsingborg och Höganäs.  

Den som är funktionshindrad har rätt att få ekonomiskt bidrag för att anpassa sin bostad, så att han eller hon kan klara ett eget, självständigt boende. Det är kommunerna som ansvarar för bostadsanpassningsbidragen och som också står för kostnaderna. Det kan handla om allt från att montera ramper till anpassning av dörrar och badrum. Den allra vanligaste åtgärden är justering av trösklar.

Men i en sammanställning som Boverket gjort framgår det att det finns stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna lägger på bostadsanpassning. I genomsnitt lade kommunerna i landet under åren 2005-2007 104 kronor per invånare på att bygga om bostäder. I Skåne är  spridningen stor. Landskrona lade under de aktuella åren mer pengar än genomsnittskommunen, 168 kronor per invånare. Grannkommunerna Helsingborg och Höganäs använde minst pengar i Skåne till bostadsanpassning, bara 37 respektive 38 kronor per invånare.

Malmö är den kommun som beviljade flest antal bidrag, tolv per tusen invånare, medan Höganäs även här hamnar i botten med 2,6 bidrag per tusen invånare.

petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista